כיף שהגעתם לעידן שבו גם האלגוריתם כותב תוכן. אם היו אומרים לי את זה לפני שנתיים הייתי מתהפכת במשרדי, ממש ככה. אבל הטכנולוגיה מתקדמת ומביאה שלל שינויים, טובים ופחות.
אז אם בעבר היינו שורפים שעות על ניסוחים, פסקאות והשראה שלא ממש מגיעה – היום יש לנו בינה מלאכותית שאומרת: "תן לי פרומפט ואני אתן לך עולם שלם של השראות". אבל עם כל הקסם וההתלהבות, יש בעיה אחת קטנה (או גדולה): הרבה אנשים פשוט לא יודעים איך להשתמש בזה נכון.
אז בואו נעשה סדר…
אנחנו מדברים על טכנולוגיה שיכולה לעזור לכם לכתוב עמוד שירות, תוכן לאודות, קמפיין שלם או מאמר לבלוג – תוך דקות. כלים כמו ChatGPT, Claude או Gemini הופכים כל גולש ממוצע למכונת תוכן פוטנציאלית. אבל כדי שזה באמת יקרה – צריך לדעת איך לתקשר עם הבוטים.
אז בדיוק בשביל זה אני כאן. הבאתי לכם את 10 הטעויות הכי נפוצות בתהליך כתיבת תוכן עם AI – ואיך אפשר לעלות רמה. מוכנים? יאללה, בואו נתחיל.
- "תכתוב לי עמוד אודות" – וזהו.
הטעות הכי נפוצה ביקום הוא לכתוב משהו קצר כאילו הוא עובד אצנו, תכל׳ס כן אבל גם לעובד זוטר צריך לתת הנחיות ותדריכים, לא ככה? אז מה קורה בעצם, אנשים כותבים לצ׳אט הנחיה בלי הקשר, בלי קהל יעד, בלי סגנון. ומה יוצא? טקסט גנרי שמרגיש כמו בריף שנכתב על ידי רובוט. אה, רגע.
מה כן? כשרתם כותבים תוכן לאתר או כל תוכן שיווקי אחר, תנו לו רקע: מי אתם, מי הקהל, מה הסגנון, מה חשוב להדגיש, ואפילו תכתבו לו איזה טון אתם אוהבים – אישי, מקצועי, עם קריצה? תגדירו את זה.
ומשהו אישי ממני, לפעמים אני כותבת פרומפט של 300 מילים למאמר של 400 מילים, אני ממש נותנת לו הנחיות רציניות.
- להשתמש בפרומפט אחד ולסיים.
ה-AI לא תמיד קולע בפעם הראשונה. אז אם כתבתם שורה, קיבלתם פסקה בינונית ואמרתם "נו טוב…" – זו טעות רצינית. צריך לחדד אותו פעם אחר פעם עד שמגיעים לטקסט נורמלי או כזה שאתם אוהבים.
מה כן? תתייחסו אליו כמו לשותף – תגיבו, תבקשו גרסה נוספת, תחדדו. לפעמים התוצאה השלישית תהיה הכי מדויקת.
- אנשים לא מספקים דוגמאות.
AI לומד מדוגמאות. אם תכתבו "תכתוב לי בסגנון קליל" – הוא ינחש ולא יביא לכם מה שאתם באמת רוצים. אם תתנו לו טקסט לדוגמה? הוא יפגע בול, כמה שאפשר – בכל זאת רובוט.
מה כן? תכניסו דוגמה של טון כתיבה שאתם אוהבים. אפשר אפילו להכניס טקסט שכתבתם בעצמכם, לינק לאתר שאהבתם את סגנון הכתיבה, לינק למתחרים ואפילו תנסחו פסקה כדי שילמד את הסגנון שלכם.
- לא בודקים עובדות.
כן, גם GPT לפעמים ממציא. זה נקרא "הזיות" (hallucinations). כן, באמת. מצחיק לכתוב את זה, אבל לא פעם ראיתי דברים הזויים ממש, כמו נתונים שלא קיימים או מידע שהוא מביא מהחלל החיצון.
מה כן? כל מה שקשור למספרים, שמות, מקורות – חשוב תמיד לבדוק בגוגל. AI יודע להמציא, אבל לא תמיד לוודא שאכן מה שהמציא אמיתי.
- להשתמש במילים גבוהות מדי או פלצניות (כי זה "נשמע חכם")
זה לא נשמע חכם – זה פשוט נשמע רובוטי. כשאתם נותנים ל-AI לדבר ב"שפה גבוהה", הוא עף על עצמו עם מילים כמו "בזאת, לפיכך והנני".
שפה שאתם ממש לא רוצים ללקוחות שלכם אלא אם כן אתם פרופסורים באוניברסיטה וכתבתם מחקר רציני. אבל בואו, רובינו אנשים רגילים שכותבים לאנשים כמונו בדיוק.
מה כן? בקשו מהבוט שיכתוב בשפה שהיא בגובה העיניים לדוגמה ״אני רוצה כתיבת תוכן בשפה פשוטה, ישירה ובגובה העיניים, אבל שהסגנון יהיה קליל״. הוסיפו בקשה לסגנון דיבורי, ישיר או אישי. תכתבו כמו שאתם מדברים – ואז תבקשו ממנו לזרום עם זה.
- להעתיק את הטקסטים בלי להתאים לשפת המותג
גם אם זה נראה מושלם – אל תעלו את זה ישר לאתר או לרשתות החברתיות. זה לא מותאם לקול של המותג, לא מעודכן, ולא תמיד אמין. ברוב המקרים אני לוקחת טקסט שהוא נתן לי וממש עושה לו מייקאובר רציני כדי שיתאים לשפה ולסגנון שאני רוצה. כן גם את הכתבה הזאת ערכתי, הוספתי וממש שיניתי עד כדי שלא ניתן לזהות את המקור.
מה כן? עברו על זה, עדכנו מילים, הדגישו ערכים, תבלו עם דוגמאות מהשטח, הוסיפו טאצ׳ים חמימים. ובקיצור, הפכו את זה לשלכם.
- לבקש לכתוב משהו… בלי לדעת מה רוצים
"תכתוב לי תוכן לאתר" זה כמו לבקש ממעצבת פנים "תעשי לי משהו יפה לבית". חייבים לתת לו כיוון רציני.
מה כן? תגדירו מטרה ברורה: מה אתם רוצים שהגולש יעשה? מה הוא צריך להבין? מי קהל היעד שלכם? מה אתם רוצים למכור לו? וכך הלאה… ככל שתהיו ברורים – כך התוכן יהיה חד ומותאם לקהל היעד שלכם.
- להתעלם מהמבנה של העמוד שלכם
AI ייתן לכם פסקאות של טקסטים. אבל מה עם כותרות, בולטים, חלוקה ברורה לעיניים של הגולש? גם במקרה הזה, צריך להכווין אותו כדי שלאפשר לגולש לקרוא בכיף את התוכן שלכם.
מה כן? בקשו ממנו לכתוב לפי מבנה מסודר: H1, H2, פסקה, בולטים, קריאה לפעולה. אל תתביישו לדרוש מבנה מסודר, זה קריטי.
- לא לבקש הנעה לפעולה
הרבה שוכחים להגיד למערכת מה התוצאה הרצויה: מכירה, רישום, פנייה, תגובה וכך הלאה.
מה כן? תוסיפו משפט כמו: "המטרה היא להניע את הגולש להשאיר פרטים" או "לגרום לו להבין שהמוצר פותר לו בעיה", ״לגרום לו להירשם לוובינר״ – ותראו איך כל הטקסט משתנה.
- לשכוח להוסיף טאצ׳ אישי שלכם
AI הוא רק כלי. הוא כותב מה שתבקשו ממנו – אבל הוא לא אתם, אין לו את הנשמה שלכם, את הידע, האנרגיה והניואנסים הקטנים שיגרמו לגולש להתחבר אליכם באמת. זכרו, בסופו של דבר אין תחליף לטאצ׳ האנושי.
מה כן? אל תוותרו על הניסוח שלכם, האנרגיה שלכם, הדרך שבה אתם מדברים. תנו לו לבנות בסיס – ואתם תתנו לו את הנשמה והטון שלכם.
אז מה היה לנו כאן?
בינה מלאכותית היא לא תחליף לכתיבה – היא הבמה. אתם עדיין המופע. כשמשתמשים בה נכון, ChatGPT וכל השאר יכולים להפוך אתכם למכונת תוכן משומנת. רק תזכרו – כמו כל מערכת יחסים טובה, גם כאן הכול מתחיל בתקשורת נכונה.
רוצים ללמוד איך לכתוב פרומפטים מדויקים שיביאו לכם תוכן מדויק, משכנע וממיר? דברו איתי. זה בדיוק מה שאני עושה 😉